O zi la “Școala Altfel” – fotografie cu și pentru copii

posted in blog

O zi la “Școala Altfel” – fotografie cu și pentru copii

Săptămâna înainte de Paștele ortodox se întâmplă Școala Altfel. 5 zile în care copiii se bucură de activități diverse: vizite la muzee, la grădina zoologică, dans, muzică și, de ce nu, fotografie. Mi-am propus să le vorbesc despre ce înseamnă fotografia: o istorie mică și în cuvinte accesibile, exemple de fotografii vestite. Am construit chiar și o cameră de fotografiat dintr-o cutie de pantofi, o lupă și o sticlă luată de la o ramă foto.

Bucuria celor mici n-a fost mică din clasa I (A, Liceul Horia Hulubei, Doamna Învățătoare Iuliana Gheorghe). S-au distrat copios observând că imaginea formată în cutia de pantofi era răsturnată. S-au minunat urmărind un scurt film despre cum se creează o imagine. A fost Altfel pentru ei. Și m-am bucurat de bucuria lor.

După ce ‘cuvântarea’ a luat sfârșit, i-am fotografiat. Îmi pare rău că nu toții copiii din clasă au fost prezenți, pentru a realiza o colecție de imagini cu fiecare dintre ei. Mi-am propus ca fotografiile să fie altfel, diferite de zorzoanele obișnuite cu care fotografii de ‘școală’ denaturează imaginile realizate pe bani frumoși cu cei mici.

Astfel, tot materialul e alb-negru. Am fost întotdeauna de părere că lipsa culorii duce gândul mai rapid la esențialul din imagine. E drept că mulți dintre voi asociază culoarea cu veselia vârstei mici și nu agreează lipsa culorii când vine vorba de fotografie de copii. Aveți răbdare cu mine și urmăriți imaginile de mai jos încercând să distingeți ce am vrut să spun.

 

fotografie de școală - copii - alb/negru - 1

Mutrițe diverse – o singură lumină (cea naturală)

fotografie de școală - copii - alb/negru - 2 - danielphotography

Copiii trebuie lăsați să se exprime. Unii o vor face mai ușor, alții mai puțin ușor. Însă sunt întotdeauna sinceri.

fotografie de școală - copii - alb/negru - 3 - danielphotography

Dacă încurajezi un copil să fie relaxat în fața camerei, eșecul e aproape. Dacă-i sugerezi să facă ceva, orice, atunci fotografiile ‘între cadre’ vor fi mereu surprinzătoare

fotografie de școală - copii - alb/negru - 4 - danielphotography

‘Doamna’ este talentată în a realiza forme și culori folosind hârtia.

Blog-Collage-1429599287920 Blog-Collage-1429599322421 Blog-Collage-1429599499291 Blog-Collage-1429599540193 Blog-Collage-1429599357861

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *